maanantai 11. toukokuuta 2015

Munkkeja!

Vappu oli ja meni, mutta tehtiin ennen vappua porukalla munkkeja! Meni kauan aikaa, mutta yhdessä oli kivaa väsätä ja munkeista tuli söpöjä. Tietty piti vähän leikkiä ja tehdä kuorrutettujakin, jokaiselle oman värisiä. Munkkitaikinan olisi hyvä antaa nousta kauan, mutta koska meillä ei ollut aikaa, nousi taikina ehkä tunnin ja muotoilun jälkeen n. puoli tuntia ja ihan hyviä tuli.


Munkit

50 g hiivaa
5 dl maitoa
2 munaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 16 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sulaa voita

Paistamiseen

1 l rypsiöljyä

Pinnalle

hienoa sokeria
  1. Tee taikina niinkuin pullataikina. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää munat, sokeri, suola, kaardemumma ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta vähän kerrallaan loput jauhot taikinaan. Lisää voi ja alusta loppuun. 
  2. Anna taikinan kohota liinan alla esimerkiksi lavuaarissa lämpimässä vedessä. Taikinaa olisi hyvä kohottaa vaikka tuntejakin,mutta vähemmälläkin nostatuksella onnistuu.
  3. Leivo taikinasta munkkeja, anna nousta taas.
  4. Kuumenna kattilassa öljy 170-180 asteiseksi. Laita munkit reikäkauhalla varovasti kuumaan öljyyn ja anna paistua muutaman minuutin  molemmilta puolilta. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
  5. Kuivaa ylimääräiset paistoöljyt pois ja pyöritä sokerissa. Munkit tulee pyörittää lämpöisenä, jotta sokeri tarttuu, mutta älä polta sormiasi. Vaihtoehtoisesti jäähdytä kunnolla ja koristele tomusokeri+vesi kuorrutuksella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti